niedziela, 31 lipca 2016

Knedle z owocami: truskawkami, śliwkami, jagodami

Hej :)
Okres letni sprawia, że na targach możemy spotkać sporo owoców, takich jak: truskawki czy jagody... a już niebawem zaczną pojawiać się śliwki. To doskonały moment by zrobić knedle z owocami :)

Niżej przedstawiam sposób na zrobienie knedli z jagodami, jednak jagody można zastąpić truskawkami lub śliwkami.

Składniki:
  • ziemniaki
  • owoce (jagody)
  • cukier
  • mąka
  • jajko
  • sól
  • bułka tarta
  • margaryna
  • olej
Zaczynamy od obrania oraz ugotowania ziemniaków oraz przygotowaniu owoców (ich umycie i np. usunięcie pestek ze śliwek).

 Jagody.

Gdy ugotują się ziemniaki, rozpoczynamy robienie ciasta. W tym czasie można już nastawić wodę z solą by się gotowała.

Ciasto: gdy ziemniaki nieco ostygną to przeciskamy je przez praskę. Następnie dodajemy jedno jajko oraz mąkę.

Przeciśnięte przez praskę ziemniaki.

Ciasto z mąką oraz jajkiem.

Gnieciemy ciasto. My w trakcie gniecenia dodajemy więcej mąki, tak, by ciasto było lepiące. Kroimy to ciasto na części a z każdej z tych części formujemy wałek, który z kolei kroimy na mniejsze części.

Pokrojone na części ciasto.

Ten najmniejszy kawałeczek formujemy na "gniazdko", do którego nakładamy trochę jagód (lub śliwkę w przypadku knedli ze śliwkami albo truskawkę w przypadku knedli z truskawkami).

Uformowane "gniazdko".

Wypełnianie knedli.

Zalepianie knedli.

Po nałożeniu owoców należy zamknąć knedla, tzn. zalepić go, tak, by nie było widać owoców. Czynność tę powtarzamy do momentu gdy zabraknie nam ciasta.

 Knedle gotowe do gotowania.

Gdy woda zacznie wrzeć, wrzucamy do niej knedle. Gotujemy do momentu aż wypłyną a od tego momentu jeszcze kilka minut.

Knedle, które wypłynęły.

Knedle przed wyłowieniem.

Bułka tarta: na patelni rozgrzewamy margarynę. Dodajemy bułkę tartą i mieszamy.

My knedle podajemy właśnie z bułką tartą. Wiem jednak, że są różne wersje tego dania. A wy z czym jadacie knedle i która wersja jest wasza ulubiona?

Gotowe knedle.

Życzymy smacznego!

piątek, 29 lipca 2016

Tarte buraczki

Witam!
Dziś chcę przedstawić przepis na tarte buraczki.

Gotujemy buraki. Następnie je obieramy i drobno ścieramy na tarce.

 Ugotowane i obrane buraki.

Kolejnym krokiem będzie przyprawienie ich. Ilość zależy od was samych, gdyż każdy doprawia do własnego smaku.
Dlatego solimy buraki, następnie dodajemy szczyptę kwasku cytrynowego oraz łyżeczkę cukru.
Jak wspomniałam - u każdego ilość przypraw może się nieco różnić.

Gotowe tarte buraki.

Życzymy smacznego!

czwartek, 28 lipca 2016

Śledzie matiasy w oleju

Hej!
Przedstawię w jaki sposób przygotować śledzie matiasy.

Składniki:
  • śledzie matiasy 
  • majeranek (!)
  • cebula
  • pieprz
  • olej

Przez około 1 godzinę moczymy śledzie w zimnej wodzie.

 Śledzie podczas moczenia.

W tym czasie możemy zająć się cebulą - kroimy ją. I teraz ważny element: zalewamy cebulę wodą i wygotowujemy ją czyli gotujemy wodę, jednak w momencie gdy woda zacznie wrzeć to od razu wyłączamy!

Wygotowująca się cebula.

Następnie odcedzamy ją.

Odcedzona cebula.

Kolejnym krokiem będzie przyprawienie jej. W tym celu oprócz pieprzu, użyjemy też majeranku. Mieszamy cebulę z przyprawami.
Porada: dzięki majerankowi i zaparzonej cebuli unikniemy podrażnienia wątroby, co może nastąpić w przypadku gdy mamy z nią problemy.

Cebula z przyprawami.

Następnie kroimy wymoczonego śledzia, w kawałki (wedle uznania).

Pokrojony śledź.

Ostatnim etapem jest włożenie śledzia do słoika, naprzemiennie z cebulą - warstwami.

Śledzie w słoiku.

Ostatnia warstwa śledzi.

Po ułożeniu śledzi w słoiku, zalewamy olejem i zakręcamy.


Życzymy smacznego!