piątek, 8 sierpnia 2014

Sałata w zalewie octowej

Na pierwszy ogień pójdzie sałata!
Jest to przystawka do obiadu, zwana również "sałatą na słodko".

Składniki:
  • świeża sałata
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • ocet
  • śmietana

Świeżą sałatę myjemy lub targamy w mniejsze płaty. Następnie ją solimy i pieprzymy wedle uznania. Odstawiamy i przygotowujemy zalewę.

Zalewa.
Wlewamy letniej wody do 1/4 szklanki. Wsypujemy około 2 łyżeczki cukru i mieszamy. Następnie wlewamy 2 łyżeczki octu i ponownie mieszamy. Octu nie powinno być za dużo, gdyż może to zepsuć smak.

Tak przygotowaną zalewą zalewamy sałatę - najlepiej to robić łyżeczką powoli tak, by skropić wszystkie listki.
Na koniec, przed podaniem do stołu, zalewamy sałatę śmietaną (np. 30%).

Gotowa sałata.

Życzymy smacznego!

2 komentarze: