Składniki:
- śliwki
- cukier
Ze śliwek usuwamy pestki.
Nasze śliwki.
Następnie do słoika wrzucamy śliwki tak, by przykryły dno. Wsypujemy na to 2 łyżki cukru.
Pierwsza warstwa śliwek.
I czynność tę powtarzamy. Trochę śliwek i na nie cukier.
Druga warstwa śliwek.
I znów to samo.
Trzecia warstwa śliwek.
Na samą górę upychamy tyle śliwek ile wejdzie (i tak wszystkie później opadną). Cukrujemy.
Słoik tuż przez zamknięciem.
Zakręcamy słoik. Wstawiamy do garnka i zalewamy zimną wodą, po czym stawiamy na gaz.
Słoiki gotowe do zagotowania.
Gotujemy je. Gdy woda zacznie wrzeć to gotujemy je jeszcze przez około 15 minut.
Życzymy smacznego!
oh! tak! wyglądają niesamowicie pysznie!
OdpowiedzUsuń