czwartek, 4 września 2014

Słoiki: śliwki w cukrze

Ostatnio z mamą nawkładałyśmy śliwek do słoików. Na zimę. Jak później takie zapasy można wykorzystać? Do ugotowania kompotu, do knedli, do ciasta.

Składniki:
  • śliwki
  • cukier
Ilości śliwek i oczywiście słoików wedle uznania.
Ze śliwek usuwamy pestki.

Nasze śliwki.

Następnie do słoika wrzucamy śliwki tak, by przykryły dno. Wsypujemy na to 2 łyżki cukru.

Pierwsza warstwa śliwek.

I czynność tę powtarzamy. Trochę śliwek i na nie cukier.

Druga warstwa śliwek.

I znów to samo.

Trzecia warstwa śliwek.

Na samą górę upychamy tyle śliwek ile wejdzie (i tak wszystkie później opadną). Cukrujemy.

Słoik tuż przez zamknięciem.

Zakręcamy słoik. Wstawiamy do garnka i zalewamy zimną wodą, po czym stawiamy na gaz.

Słoiki gotowe do zagotowania.

Gotujemy je. Gdy woda zacznie wrzeć to gotujemy je jeszcze przez około 15 minut.

Życzymy smacznego!

1 komentarz: