poniedziałek, 8 września 2014

Sałatka rybna z makreli z jajkiem

Dziś przedstawię sposób przygotowania sałatki rybnej z makreli oraz z jajkiem.

Składniki:
  • makrela
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • majonez

Wstawiamy na gaz jajka w celu zagotowania ich. Po ugotowaniu szatkujemy je.
Makrelę kroimy wzdłuż ciała by ją filetować z ości.

Makrela.

Filetujemy najlepiej do osobnej miski, rozdrabniając przy tym kawałki ryby.

Filetowana makrela.

Gdy ukończymy filetowanie ryby to wrzucamy do niej poszatkowane jajko. Solimy i pieprzymy dla smaku. Na koniec dodajemy łyżkę majonezu.

Makrela z jajkiem i majonezem.

Mieszamy składniki. Całość powinna wyglądać tak:

Wymieszane składniki.

Lecz to jeszcze nie koniec. Dodajemy łyżkę majonezu i mieszamy, by konsystencja sałatki stała się "klejąca".

Gotowa sałatka.

Wiadomo, jednak majonez to majonez, z jego ilością lepiej nie przesadzać ale pieczywo posmarowane taką sałatką, smakuje wyśmienicie!

Życzymy smacznego!

1 komentarz: