sobota, 9 sierpnia 2014

Duszone udka

Opis tego, jak my robimy udka z kurczaka na patelni.

Składniki:
  • udko z kurczaka
  • przyprawy: do mięs i do kurczaka
  • cebula
  • czosnek (niekoniecznie)
  • olej
  • margaryna

Panierujemy umyte udka z kurczaka. My robimy to w dwóch panierkach: z jednej strony posypujemy kurczaka przyprawą do mięs a z drugiej strony posypujemy przyprawą do kurczaka. 

Przyprawy jakich używamy do panierowania mięsa.

Panierowany kurczak.

Gdy chwilę kurczak pobędzie w panierce, można już rozgrzać olej na patelni. Wlewamy więc trochę oleju na patelnię (tyle, by zakryło dno patelni), po czym gdy się nieco rozgrzeje, wrzucamy do niego udka. Patelnię można przykryć pokrywką by nie chlapało za bardzo, gdyż olej ma to do siebie, że strasznie pryska.

Udka wrzucone na patelnię.

Następnie dodajemy niewielką ilość margaryny i przy okazji odwracamy mięso.
Korzystamy z chwili wolnego i obieramy, po czym kroimy cebulę oraz czosnek, dla zdrowia i smaku. Czosnek najlepiej pokroić w ten sposób jak na obrazku poniżej, ponieważ mniejsze części mogą się przypalać.

Pokrojone czosnek i cebula.

Wrzucamy cebulę a po chwili czosnek. Dokładamy margaryny. Następnie dolewamy 3/4 szklanki wody i dusimy do momentu aż cebula przybierze złotawy kolor.

Mięso można polewać znajdującym się w patelni tłuszczem.

Po pewnym czasie duszenia można dodać magi dla smaku.
Dusimy do momentu aż wyparuje woda i tłuszcz w patelni zrobi się nieco oleisty.
Mięso jest już prawie gotowe gdy widelec lekko wychodzi z mięsa a woda się wygotowała.

Prawie gotowe mięso.

A tutaj już gotowe udko na talerzu.

Życzymy smacznego!

1 komentarz: