piątek, 15 sierpnia 2014

Prażonki (w domu)

Prażonki to potrawa, pochodząca z moich okolic. Nie może jej zabraknąć na imprezach, jest to dobra alternatywa do kiełbasek przy ognisku czy grilla. Lecz bardzo dobrze sprawdza się też jako zwykłe danie, przyrządzone w domu.

Wikipedia na temat prażonek: potrawa pochodząca z okolic Zawiercia i Myszkowa. Prażonki sporządzane są z ziemniaków krojonych w plastry lub kostkę i duszonych w kotle ze smalcem, cebulą, kiełbasą, boczkiem, ew. burakami i marchwią, przykrywane liściem kapusty lub ew. papierem śniadaniowym, które to następnie dociska się ściśle i szczelnie pokrywką dokręcaną na śrubę. Doprawiane odpowiednio solą i pieprzem. Podawane zwykle z kefirem i mizerią.

My jednak robimy prażonki w domu i zaraz, krok po kroku, pokażę jak.

Składniki:
  • ziemniaki
  • cebula
  • burak (i/lub marchew)
  • margaryna
  • sól, pieprz
  • kiełbasa
  • boczek (niekoniecznie)

Prażonki przygotowujemy najlepiej w żeliwnym garnku.
Przygotowujemy sobie cebulę i buraka: obieramy i kroimy wedle uznania (mogą być plastry lub kostka, lecz im mniejsze części tym krócej się gotują). Ziemniaki obieramy i myjemy.

Obrane i pokrojone buraki.

Obrana i pokrojona cebula.

Obkrajamy boczek i kiełbasę ze skórki, przy okazji krojąc to co zostało wewnątrz. Skórki układamy na dnie garnka.

Obkrojona kiełbasa i pokrojony boczek.

Dno garnka wyłożone skórkami.

Następnie na bieżąco skrajamy ziemniaki, tak by zakryły dno garnka.

Skrajamy ziemniaki.

Solimy i pieprzymy.

Osolone i opieprzone ziemniaki.

Kolejnym krokiem jest wsypanie części porcji buraków, cebuli oraz kiełbasy (i boczku).

Dodane buraki i cebula...

...oraz kiełbasa wraz z boczkiem.

I znów układamy kolejną warstwę. Ponownie wkrajamy ziemniaki, solimy i pieprzymy je. Lecz tym razem dodajemy jeszcze trochę margaryny.

Dodana margaryna.

Następnie wsypujemy pozostałą część porcji buraków, cebuli i kiełbasy.

Już prawie pełny garnek.

Ostatnim krokiem jest skrojenie reszty ziemniaków. Należy je niewiele osolić i opieprzyć oraz dodać troszeczkę margaryny.

Garnek tuż przed zamknięciem.

Tak przygotowane i doprawione prażonki stawia się na mały ogień, by się prażyły do momentu, aż ziemniaki będące na górze będą miękkie.

Prażonki na talerzu.

Życzymy smacznego!

2 komentarze: