wtorek, 19 sierpnia 2014

Smażona panga

Dziś opiszę, jak przygotować do smażenia i usmażyć rybę pangę.

Składniki:
  • filet z pangi
  • jajko
  • pieprz
  • wegeta
  • olej

Kroimy kupione filety z ryby.

Pokrojona ryba.

Rozbijamy jajko i dodajemy do niego trochę wegety. Również troszkę wegety sypiemy na rybkę. Następnie jajko to bełtamy i dodajemy pieprzu. Przygotowujemy bułkę tartą, do której dosypujemy mąki i to mieszamy. Można również wg własnego uznania osobno wymoczyć rybę w bułce tartej a następnie w mące (niekoniecznie bułkę i mąkę mieszając ze sobą).

Bułka tarta z mąką.

Przyszedł czas na zamoczenie ryby w jajku. Niech ona sobie leży w tym jajku podczas gdy my rozgrzewamy olej na patelni.
Przed wrzuceniem ryby na patelnię, maczamy ją w bułce tartej (z mąką).

Ryba wrzucana na patelnię.

Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy do momentu uzyskania złocistego koloru, po czym odwracamy rybę i smażymy z drugiej strony.
Porada: by przy odwracaniu ryby nie chlapał na nas tłuszcz, należy tak przechylić patelnię, by pod odwracaną rybą go nie było.
Na koniec, po wyciągnięciu pangi z patelni, można dodać margaryny i roztopić ją, by mieć tłuszcz, którym polejemy ziemniaki.

Usmażona panga.

Życzymy smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz