piątek, 29 sierpnia 2014

Ciasto ze śliwkami

Witajcie!
Jako, że mamy sezon śliwkowy i... na podwórku śliwkę, która w tym roku obficie obrosła w śliwki, nie wolno było nie skorzystać i trzeba było upiec ciasto!

Na ciasto śliwkowe jest wiele przepisów, wiadomo, że każdy robi to co ma w jakimś już przepisie swoim. Niegdyś piekłyśmy ciasta z olejem a ostatnio otrzymałyśmy przepis na ciasto z margaryną. Zatem do dzieła!

Składniki:
  • 20 dag cukru
  • margaryna "Kasia" 25 dag
  • 5 jajek
  • 2 cukry waniliowe
  • 40 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki bułki tartej (do posypania)
  • śliwki
  • cukier puder (niekoniecznie)
Czas pieczenia: 40 minut.

Myjemy śliwki, przekrawamy je na pół i usuwamy pestki.

Śliwki.

Porada: warto już na początku przygotować sobie blachę do pieczenia czyli posmarować margaryną i lekko posypać bułką tartą - by się później ciasto nie przykleiło do blachy.
Cukier ucieramy z margaryną.

Utarty cukier z margaryną.

Następnie dodajemy kolejno: jajka i 1 cukier waniliowy. Mieszamy składniki i gdy się one połączą, dodajemy mąkę wraz z dwiema łyżeczkami proszku do pieczenia. Ponownie ucieramy.
Utartą masę wylewamy na blachę.

 Utarta masa.

Rozprowadzamy masę na brytfance. Następnie 1 cukier waniliowy i 3 łyżeczki bułki tartej mieszamy ze sobą i posypujemy tym ciasto, które jest już w brytfance.

Ciasto posypane bułką tartą z cukrem waniliowym.

Na to układamy śliwki skórką na dół. Robimy to wedle uznania, ponieważ można je sobie pokroić w dowolny sposób, my jednak robimy to tak:

Śliwki na cieście.

Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w około 180°C przez 40 minut.
Po wyjęciu ciasta z piekarnika i ostygnięciu, dla smaku można posypać je cukrem pudrem.

Gotowe ciasto.

Życzymy smacznego!

1 komentarz: