piątek, 19 września 2014

Zupa ogórkowa

Chciałybyśmy przedstawić nasz sposób gotowania zupy ogórkowej.

Składniki:
  • mięso (u nas są to: żeberko (wieprzowe) + kawałek mięsa drobiowego (połowa udka))
  • ogórki kiszone - 0,5 kg
  • ziemniaki
  • włoszczyzna
  • wegeta, pieprz

Ważne jest, by mięso dobrze wypłukać. Następnie zalewamy je wodą.

Wypłukane mięso.

Dodajemy wegety oraz pieprzu i wstawiamy na gaz. Zrobią się burzyny, które należy regularnie zbierać. Można dopieprzyć (gdyż wcześniejszy pieprz mogliśmy zebrać wraz z burzynami). Czekamy i raz co raz wyławiając burzyny, aż do zagotowania.

Powstające burzyny.

Gdy woda się zagotuje to wrzucamy włoszczyznę - marchew. pietruszkę, seler. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy około pół godziny.

Wrzucona włoszczyzna.

W tym czasie możemy sobie zetrzeć ogórki na tarce oraz obrać ziemniaki i pokroić je w kostkę. Warto trzeć obrane ogórki, ponieważ ich skórka jest dosyć twarda (a też nie każdy może takie jeść).

Ziemniaki.

Ogórki.

Gdy już zupa pogotuje się te pół godziny, dodajemy ziemniaki. Gdy będą już miękkie to dodajemy ogórki. Po tym zwiększamy ogień. Możemy też doprawić magą oraz pieprzem.

Zupa po dodaniu ogórków.

Robimy zatrzepkę, żeby zagęścić zupę. W tym celu do garnuszka lejemy pół szklanki zimnej wody, po czym dodajemy 2 czubate łyżki mąki pszennej. Mieszamy to rogolką (mątewką). Swoją drogą, to ciekawe, jak wiele i różnych nazw może być dla jednego przedmiotu!

Zatrzepka.

Zalewamy tym zupę.

Zalana zupa.

Dodajemy śmietanę 30% - 2-3 łyżki. Ewentualnie jeszcze doprawiamy zupę. Po tym należy ją zagotować i pogotować 2-3 minuty. Wyłączyć.

Ugotowana zupa.

Życzymy smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz