czwartek, 28 lipca 2016

Śledzie matiasy w oleju

Hej!
Przedstawię w jaki sposób przygotować śledzie matiasy.

Składniki:
  • śledzie matiasy 
  • majeranek (!)
  • cebula
  • pieprz
  • olej

Przez około 1 godzinę moczymy śledzie w zimnej wodzie.

 Śledzie podczas moczenia.

W tym czasie możemy zająć się cebulą - kroimy ją. I teraz ważny element: zalewamy cebulę wodą i wygotowujemy ją czyli gotujemy wodę, jednak w momencie gdy woda zacznie wrzeć to od razu wyłączamy!

Wygotowująca się cebula.

Następnie odcedzamy ją.

Odcedzona cebula.

Kolejnym krokiem będzie przyprawienie jej. W tym celu oprócz pieprzu, użyjemy też majeranku. Mieszamy cebulę z przyprawami.
Porada: dzięki majerankowi i zaparzonej cebuli unikniemy podrażnienia wątroby, co może nastąpić w przypadku gdy mamy z nią problemy.

Cebula z przyprawami.

Następnie kroimy wymoczonego śledzia, w kawałki (wedle uznania).

Pokrojony śledź.

Ostatnim etapem jest włożenie śledzia do słoika, naprzemiennie z cebulą - warstwami.

Śledzie w słoiku.

Ostatnia warstwa śledzi.

Po ułożeniu śledzi w słoiku, zalewamy olejem i zakręcamy.


Życzymy smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz