Przedstawię w jaki sposób przygotować śledzie matiasy.
Składniki:
- śledzie matiasy
- majeranek (!)
- cebula
- pieprz
- olej
Przez około 1 godzinę moczymy śledzie w zimnej wodzie.
Śledzie podczas moczenia.
W tym czasie możemy zająć się cebulą - kroimy ją. I teraz ważny element: zalewamy cebulę wodą i wygotowujemy ją czyli gotujemy wodę, jednak w momencie gdy woda zacznie wrzeć to od razu wyłączamy!
Wygotowująca się cebula.
Następnie odcedzamy ją.
Odcedzona cebula.
Kolejnym krokiem będzie przyprawienie jej. W tym celu oprócz pieprzu, użyjemy też majeranku. Mieszamy cebulę z przyprawami.
Porada: dzięki majerankowi i zaparzonej cebuli unikniemy podrażnienia wątroby, co może nastąpić w przypadku gdy mamy z nią problemy.
Cebula z przyprawami.
Następnie kroimy wymoczonego śledzia, w kawałki (wedle uznania).
Pokrojony śledź.
Ostatnim etapem jest włożenie śledzia do słoika, naprzemiennie z cebulą - warstwami.
Śledzie w słoiku.
Ostatnia warstwa śledzi.
Po ułożeniu śledzi w słoiku, zalewamy olejem i zakręcamy.
Życzymy smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz